ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ «ΦΑΡΟΥ»

Πληροφορηθήκαμε από το Δ.Σ. και την Επιστημονική Oμάδα τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Σάμου «Φάρος», λόγω μη καταβολής της προϋπολογισμένης και συμφωνημένης με προγραμματική συμφωνία χρηματοδότησης από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Η πλήρης αδυναμία καταβολής των μισθών των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, οδηγεί με βεβαιότητα σε αναστολή της λειτουργίας του «Φάρου».
 
 Οι κάτοικοι της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, ιδιαίτερα οι έφηβοι και η εκπαιδευτική κοινότητα, θα στερηθούν τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει  απολύτως δωρεάν η εξειδικευμένη και έμπειρη επιστημονική ομάδα του «Φάρου».
 
Θεωρούμε ότι η πρωτόγνωρη κρίση που ζούμε, οι πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί στους ανθρώπους, η ανεργία, η ανέχεια, η απαισιοδοξία, αποτελούν απειλητικό περιβάλλον για την Ψυχοκοινωνική Υγεία, και καθιστούν την αναγκαιότητα να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η υποστηρικτική δράση του «Φάρου» επιτακτική.
 
Έχουμε γνωρίσει το «Φάρο» από τις εκδηλώσεις, τις παρεμβάσεις, τα σεμινάρια, τις ομάδες, τα ατομικά ραντεβού και έχουμε σχηματίσει ιδία γνώμη για την ποιότητα και την αναγκαιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.
 
Καλούμε την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα τα οφειλόμενα και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Καλούμε τις Αρχές του τόπου και τα Πολιτικά Κόμματα να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες και την επιρροή τους για τη σωτηρία του.
 
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη διάλυση του μοναδικού φορέα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας των Νησιών μας.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ: ΕΔΩ

Σεμινάριο για γονείς στο Καραβόσταμο Ικαρίας.

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας περιφερειακής ενότητας Σάμου «Φάρος», θα υλοποιήσει σεμινάριο για γονείς στο Καραβόσταμο Ικαρίας.

Το σεμινάριο αποτελείται από 12 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις κάθε Τετάρτη με θέματα όπως η επικοινωνία στην οικογένεια, οι σχέσεις των μελών της,

η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, κτλ .

Η πρώτη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 23/1/2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00-19:00μ.μ.στην αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου Καραβοστάμου.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 22753-51322 από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-14.30 μ.μ.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

& ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΑΜΟΥ, ΙΚΑΡΙΑΣ, ΦΟΥΡΝΩΝ

«ΦΑΡΟΣ»

Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ   

 

Σάμος:

Πατριάρχου Δαμιανού,   Σάμος

Τηλ.: 22730 23443, 22730 87070-1  Φαξ: 22730 23441

Ικαρία:

Άγιος Κήρυκος                                                                                                             

Τηλ/Φαξ.: 22750 24047

Ιστοσελίδα:  www.kpfaros.gr,e-mail.: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ">faros@kpfaros.gr                                      

Σάμος,27/9/2012

Αρ.Πρωτ.:1173

                                                                                        Προς:

Γραφείο Πρωθυπουργού

Υπουργό και Υφυπουργούς Εσωτερικών

                                                                                                   Υπουργό και Υφυπουργούς Υγείας

Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Πρόεδρο και Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

Πρόεδρο και Δ.Σ. Κεντρικής Ένωσης Δήμων  Ελλάδας

Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σάμου

Δημάρχους Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων

Βουλευτή Σάμου

Μέλη Αστικής Εταιρείας ΚΠ

Κοιν: Μ.Μ.Ε. Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων

Κοινωνικούς Φορείς Π.Ε. Σ

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων «Φάρος», αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει τους μετόχους του, τους τοπικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα, την κοινή γνώμη, για την δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει, λόγω συστηματικής τακτικής της κυβέρνησης να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της  έναντι των Κέντρων Πρόληψης. Συγκεκριμένα, τα χρέη των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών προς το Κ.Π. ανέρχονται στο ποσόν των 216.000 ευρώ. Το χρηματικό ποσό το οποίο διαθέτει αυτή τη στιγμή το Κ.Π. επαρκεί για τη μισθοδοσία διαστήματος μικρότερου των δύο μηνών, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του.        

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως  -μεταξύ άλλων-:

  • Διακοπή στη δωρεάν παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης στους πολίτες των τριών νησιών μας σε θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια, με το σχολείο, την ψυχοκοινωνική υγεία γενικότερα.
  • Διακοπή στις δωρεάν παρεμβάσεις πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.
  • Διακοπή στη δωρεάν στήριξη των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, μέσω σεμιναρίων, εποπτειών και από κοινού δράσεων στις σχολικές τάξεις.
  • Διακοπή στη δωρεάν στήριξη των γονέων μέσω ομάδων γονέων
  • Διακοπή στη δωρεάν συμβουλευτική χρηστών νόμιμων και παράνομων ουσιών καθώς και των οικογενειών τους.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η οικονομική και κατ’ επέκταση η κοινωνική κρίση καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης υποστηρικτικών δομών, όπως είναι τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Φάρου δεν μπορούν να ανεχτούν  περισσότερο το μαρτύριο της σταγόνας. Δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί διοίκηση και προγραμματισμός σε καθεστώς ανασφάλειας, ανησυχίας και άγχους για την επόμενη ημέρα.

Η διοίκηση του Φάρου δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί σε καμιά περίπτωση να απασχολεί εργαζόμενους που δεν αμείβονται στην ώρα τους, μείωση μισθών ή απόλυση εργαζομένων.

Καλούμε τους τοπικούς φορείς να εκφράσουν την συμπαράστασή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Καλούμε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε περίπτωση που οδηγήσει τα Κ.Π. σε κλείσιμο να έχει επίγνωση ότι θα έχει διαπράξει βαρύτατο έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα εις βάρος της νεολαίας.

 

 Με εκτίμηση,

 

 Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

Νικόλαος Κακλαμάνης

 

 H Γραμματέας του Δ. Σ 

 

Αγγελική Δεμερτζή 

Μήνυμα Προέδρου O.ΚΑ.ΝΑ.

 
        Η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση κυρίως των νέων ανθρώπων στο καυτό θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων είναι ένα δύσκολο και αναγκαίο έργο για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας. Σ΄αυτή τη διαδικασία έχει διαχρονική και καθοριστική συμβολή το Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Νομού Σάμου στην τοπική κοινωνία της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με πολλαπλές δραστηριότητες.

        Χαιρετίζουμε την συνεχή και επικαιροποιημένη παρουσία του Κέντρου Πρόληψης στο διαδίκτυο, σημαντικό βήμα στη διαρκή και στενή επικοινωνία του φορέα με κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως για την ευκαιρία διαδραστικής σχέσης με τους νέους στο ευαίσθητο αυτό θέμα.  

 

ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ 
 

Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Π.Α. 
Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ

webmail